De Appelboterkoek

appelboterkoekBent u de moeder van de appelboterkoek’, schalde het over het schoolplein. Ik stond te wachten op mijn jarige Willem-Arie die die woensdagmorgen met zijn traktaties op school was afgeleverd. Ze wilde het recept, en zij niet alleen; al haar collega’s waren zwaar geïnteresseerd. Dat was voor mij het laatste zetje.

Juist die week stond er in de Libelle van mijn moeder een oproep: “heeft u een favoriet bakrecht , laat ons meegenieten”. Geen echte prijsvraag, wel een leuke actie: je eigen taart bakken in een heuse kookstudio en een reportage in de Libelle. En zo gebeurde. Binnen een week werd ik gebeld met de vraag naar Amsterdam te komen en een aantal weken later stond mijn appelboterkoek in vol ornaat in het damesweekblad.

De appelboterkoek was een eigen recept, bedacht als Hollandse vertaling van die fraaie Franse appeltaartjes. Sindsdien een ware favoriet en nu ook, jaren later op de Paradijshoeve een topper die graag geconsumeerd wordt bij vergaderingen en partijen.
Het recept deel ik graag met u. Veel bak- en eetplezier!

Het recept van appelboterkoek van Hofstede de Paradijshoeve (pdf)

Benodigdheden voor een vorm van ca. 20x 30 cm:

Het deeg:
– 300 gram patentbloem;
– 250 gram echte boter;
– 250 gram witte basterdsuiker;
– snufje zout;

De vulling:
– een handvol rozijnen;
– 3 á 4 grote appels (bijvoorbeeld Goudrenet of Elstar);
– 2 eetlepels met een mengsel van kaneel en basterdsuiker;
– 250 cc appelsap en een scheut citroenlimonadesiroop
– 1 zakje taartgelei (bijvoorkeur Taartina van dr. Oetker).

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op circa 175°C.
Meng alle ingrediënten met de hand of mixer door elkaar tot een soepele bal ontstaat.
Dit gaat gemakkelijk als de boter op kamertemperatuur is.
Verdeel vervolgens de deegbal over de bodem van het bakblik, invetten van het bakblik is niet nodig, het deeg is vet genoeg. Gebruik bij voorkeur bakpapier in de vorm. Verdeel de rozijnen gelijkmatig over de deegbodem. Schil de appels en verwijder met behulp van een appelboor het klokhuis.
Snijd vervolgens de appels doormidden. Snijd elke helft in dunne plakjes. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op de deeg- en rozijnenbodem. Bestrooi de appelplakjes-laag met het kaneel- en suikermengsel.
Bak de koek in circa 30-35 minuten goudgeel (de kleur van de deegrand is maatgevend), afhankelijk van de oven op circa 185ºC (Hete luchtoven circa 180 ºC). Het is raadzaam zo mogelijk extra onderwarmte in te stellen.
Bereid de gelei volgens de verpakking van Taartina met de citroensiroop en schenk deze vervolgens over de afgekoelde appelkoek.

Alternatief:
Vervang de appelvulling door een mengsel van noten, zaden en gember, laat de gelei bij deze
versie weg. Ook kun je gehalveerde pruimen met gelei gebruiken.
Verse aardbeien op de afgebakken bodem met gelei (met wat aardbeienjam) smaken ook altijd.